2018

4.498,00 lei

An

Culoare

Alcool

Vinificare

Țara

Punctaje/Medalii

Producator

Soi

SKU: 1585

Descriere

Masseto 2018
Perioada optimă de consum: 2025-2050 

Producător: Tenuta dell’Ornellaia, Masseto – Toscana Maremma (Super Toscan)

Proprietar: Marchesi de’ Frescobaldi

Oenolog: Axel Heinz

Oenolog consultant: Michel Roland

Soi: Merlot – struguri culeși manual în lăzi de 15 kg, după care sunt triați manual, bob cu bob, înainte și după desciorchinare

Culoare: roșu-purpuriu închis, aproape negru   

Miros: expresiv, de cireșe perfect coapte și prune, cu note picante de la stejarul nou

Gust: deosebit de elegant, amplu și bogat, așa cum te aștepți de la un Masseto, dar cu textura rafinată și mătăsoasă tipică pentru 2018; sfârșit lung, cu o adiere de tanini proaspeți

Recomandări gastronomice: friptură, grătar sau tocană de vițel, vită, miel

Alcool: 14,5%

Temperatura de servire: 16-18°C
Ciorchinii au fost culeși manual în lăzi de 15 kg, fiind apoi evaluați și triați manual înainte și după desciorchinare. A urmat o presare ușoară. Strugurii de pe fiecare lot au fost vinificați separat. Fermentația a avut loc în cuve de beton și, pentru o mică parte din struguri, în butoaie de lemn, la temperaturi cuprinse între 25-
30°C. Macerarea a durat între 21 și 28 zile. Fermentația malolactică a început în baricuri de stejar 100% noi, vinurile fiind ținute separat în primele 12 luni. Apoi, ele au fost asamblate și reintroduse în baric pentru alte 12 luni. Ca de obicei, după îmbuteliere, vinul a fost învechit la sticlă timp de un an, înainte de a fi pus pe piață.
Descrierea lui Axel Heinz: ”A face vin la Masseto este în același timp aventură și descoperire continuă. Un loc unde intuiția prevalează și unde nimeni nu putea fi sigur că fragilul Merlot va reuși, chiar dacă prezența argilei albastre de pliocen o sugera. A face Masseto este un act de echilibristică, pentru că te simți ca un dansator pe sârmă, întotdeauna pe marginea prăpastiei. Chiar și solurile argiloase conțin toate contradicțiile: capacitatea de a înmagazina o mare cantitate de apă și de a o lăsa să curgă foarte încet. Un sol care este rece și umed într-un an ploios, dar devine tare ca piatra în timpul unei veri secetoase, creând o barieră de-a dreptul fizică pentru rădăcinile care se luptă să ajungă cât mai jos în subsol. Un sol în care, printr-o densitate mică a plantelor se obține o vigoare la care, în mod normal, te aștepți de la viile cu densitate mare. Vițele de la Masseto par să fie într-o luptă permanentă cu elementele naturii, deseori aflându-se la limita colapsului, dar reușind de fiecare dată să reziste și să dea fructe cu o concentrație și arome incredibile. O combinație rară de maturitate luxuriantă și concentrație superbă care reușește cumva să-și păstreze complexitatea și prospețimea. Fiecare an de recoltă individual exprimă caracterul inconfundabil al Masseto, dar într-o interpretare ușor diferită – la fel cum o piesă muzicală sună diferit în funcție de artistul care o cântă.
Masseto 2018 este un vin care își respectă în totalitate terroir-ul unic și anul de recoltă. De culoare închisă, cu un nas expresiv de cireșe perfect coapte și prune, cu note picante de la stejarul nou. Pe palatin, este amplu și bogat, așa cum te aștepți de la un Masseto, dar are textura rafinată și mătăsoasă tipică pentru 2018. Sfârșit lung, cu o adiere de tanini proaspeți. O versiune deosebit de elegantă a Masseto-ului, în care se combină opulența și eleganța.”

98 Puncte James Suckling: ”Deosebit de parfumat, cu note de flori, cireșe și mure și adieri de lavandă. Corpolent, dar foarte rafinat, liniar și rasat. Mătase curată. Textură extraordinar de polisată. Tanini concentrați în final. Are nevoie de timp pentru a se armoniza. Încercați-l după 2025.”
98 Puncte Vinous/Antonio Galloni: ”Masseto 2018 va face senzație printre iubitorii acestui Merlot iconic din Bolgheri. Mătăsos, cu corp mediu și deosebit de plăcut, îmi amintește de cel din 2004 prin intensitatea aromatică și gustul rafinat. Fructe roșu închis/purpurii, cedru, lavandă, cafea espresso, salvie și mentă sunt doar câteva dintre multele arome care se dezvoltă în pahar. Are multe lucruri care să-ți placă. Mai presus de orice, sunt uluit de cât de copți și echilibrați sunt taninii, ceva rar la Masseto, în special în tinerețe, când vinul poate fi puțin aspru. Așa cum s-a întâmplat în toată Toscana, Masseto 2018 este produsul unui an rece, cu multe ploi în august. Vinul a fost făcut din toate parcelele-cheie ale viilor. Este primul vin făcut în noua cramă a domeniului care este echipată cu cisterne de fermentare din beton, mai flexibile în ceea ce privește extractul. A fost maturat 24 luni în butoaie de stejar franțuzesc 100% noi.”

Ediția 2017 – 98 Puncte James Suckling: ”În nas, claritatea notelor de coacăze negre, cireșe negre și flori este fermecătoare. De asemenea, lavandă. Corpolent, cu tanini fermi, mătăsoși care îi conferă vigoare și focusare. Persistă minute în șir. Putere și finețe. Beți-l după 2024, dar gustul este deja minunat.”

                    – 97 Puncte Parker: ”Cu ediția 2017, este al treilea an consecutiv când Masseto se prezintă extraordinar. Via Masseto are formă triunghiulară și este situată la capătul proprietății care adăpostește viile și crama Ornellaia. Acest loc special se află la poalele munților care se ridică lin din Marea Tireniană, fiind străjuiți de la înălțime de silueta pitorească a castelului Castiglioncello. Vițele sunt plantate la o altitudine de 80-100 m deasupra nivelului mării, în solurile unice de argilă albastră din Bolgheri. Poziția ideală face ca viile să se bucure de brize blânde, apropierea mării, lumină pe toată durata zilei și adieri răcoroase ce vin de la muntele protector. O mică grădină a Paradisului Merlot-ului. În nujlocul viei se află acum noua cramă Masseto și o sală de degustare adiacentă construită într-o fostă casă de țară. Acest vin a fost făcut în crama veche (cea de la Ornellaia). Fermentația are loc într-o combinație de cuve de inox și de stejar, iar maturarea are loc în baric, timp de doi ani. Urmează, apoi, 12 luni de învechire la sticlă. Ca în majoritatea anilor, stejarul este omniprezent și îi conferă vinului textură și structură. Un vin puternic, dar Masseto așa este întotdeauna (această ediție are un nivel record al alcoolului, de 15,5%). L-am gustat alături de mai jucăușul Massetino, iar greutatea și concentrarea care învăluie palatinul câștigă în fața acestui an fierbinte și secetos (care a produs struguri mai mici, cu boabe mai dese și mai compacți). Dacă e să-i lipsească ceva acestei ediții, ar putea fi caracterul intens al soiului cu care ne-am întâlnit la edițiile 2016 și 2015. Dacă vă temeți că temperaturile ridicate vor da prea multe tonuri de fructe coapte, nu vă faceți griji, căci stejarul are grijă să potolească componentele mai volatile ale fructului. Notele distinctive de tufăriș sălbatic sunt mai puțin prezente în această ediție. Taninii dați de stejar, cu toast și vanilie, se  simt la sfârșit, dar se vor înmuia în timp. De fapt, am gustat vinul din nou, după 12 ore, și erau considerabil mai moi.”

Ediția 2016 – 100 Puncte Parker: ”Este pentru prima oară când un vin italian ia 100 de puncte în doi ani de recoltă succesivi. Masseto 2016 este o furtună de emoții, dar reușește să le țină perfect sub control. La fel ca ediția 2015, avem de-a face cu un vin impecabil de cea mai înaltă clasă. El continuă șirul de succese care au adus Italia în eșalonul fruntaș al vinului mondial. Primul lucru pe care îl veți remarca este consistența și concentrația fructului care are un impact imediat asupra tuturor simțurilor, din punct de vedere al aspectului, aromei și senzației gustative. Nu ai cum să exagerezi puterea absolută și bogăția acestei ediții iconice a celui mai mare Merlot italian. În ciuda greutății, acest Masseto rămâne delicat și plin de grație. Veți avea o perspectivă mai bună pe măsură ce vinul se deschide în pahar și își dezvăluie straturile mai profunde care nu se simt la primul miros: fructe negre, condimente, tutun dulce și cireșe negre. Fructul este foarte compact, cu o focalizare de laser. Am degustat împreună edițiile 2015 și 2016 pentru a le compara, iar ulterior , după aproximativ o lună, am gustat numai ediția 2016, pentru a-mi verifica impresiile. Aceste două ediții sunt doi gemeni identici – două vinuri perfecte.”

                   – 100 Puncte James Suckling: ”Vinul este atât de solid și puternic, cu o densitate verticală incredibilă încât se tot plimbă în sus și în jos pe palat. Compact și dens, cu tanini blânzi și polisați care sunt puternici, dar rafinați. Super concentrat și, totuși, agil și energic. Este un vin care are nevoie de timp pentru a se desăvârși și a-și armoniza toate componentele uluitoare. Îmi amintește de legendarul 2001. Încercați-l după 2023.”

                     – 100 Puncte Jeb Dunnuck

Ediția 2015 – 100 Puncte Parker: ”Punerea pe piață a acestui vin are loc într-un moment foarte fericit pentru brandul Masseto. Fantasticul Masseto 2015 iese pe piață odată cu încheierea lucrărilor la noua cramă Masseto. Se spune că, în viitor, Masseto s-ar putea să producă aici și alte vinuri, așa că nu putem exclude ideea unei viitoare extinderi de portofoliu. Via Masseto are acum 7 ha (împărțite în loturi), iar vițele au între 30 și 40 de ani. Vinul are o tramă senzorială  copleșitoare care este transmisă prin bogăția buchetului și taninii solizi. Niciun element al acestui vin nu trece neobservat. Toate componentele lui se îmbină cu precizia unei mașinării bine unse. Ediția 2015 este caracterizată de un grad de exuberanță pură care a definit și edițiile 2004 și 2007. În același timp, ea are la fel de multă forță și este la fel de directă și liniară ca ediția 2010. Masseto 2015 ia tot ce e mai bun din aceste ediții și le concentrează în acest vin unic, spectaculos.”