Descriere
Garage Wine Pirque Vineyard Cabernet Franc 2017 – Lot 90
Perioada optimă de consum: 2021 – 2026
Producător: Garage Wine Co – Pirque D.O., Maipo Valley
Soi: Cabernet Franc – vițe vechi de 35 ani, vie de 1 ha, randament de cca 5.500 kg/ha
Culoare: roșu de intensitate medie
Miros: picant și proaspăt, cu buchet de ierburi aromate uscate, cedru, afine uscate și lavandă
Gust: complex, atrăgător, moale și catifelat, dar cu aciditate vibrantă și tanini fermi, eleganți
Recomandări gastronomice: antreuri cu măsline, chips-uri, sosuri aromate, mezeluri, cârnați de porc, paste cu sos roșu, pizza, risotto cu trufe, legume la grătar, brânzeturi cremoase (Feta, Gorgonzola)
Alcool: 14%
Aciditate: 5,2 g/l
Zahăr rezidual: 2,3 g/l
pH: 3,66
Temperatura de servire: 16-18°C
Număr de sticle produse: 5.684
Număr de butoaie: 19
Fermentație naturală cu drojdii indigene în cisterne ovale deschise de 1500-3000 kg. Maturat timp de două ierni în butoaie de stejar.
Descrierea producătorului: ”Un domn elegant, cu caracter de fructe albastre, într-o jachetă bine croită.”
94 Puncte James Suckling: ”Un Cabernet Franc picant și delicios de proaspăt, cu buchet de ierburi aromate uscate, cedru, afine uscate și lavandă. Pe palatin, este moale și catifelat, dar cu aciditate vibrantă și tanini fermi.”
93 Puncte Parker: ”Am gustat din nou Cabernet Franc Pirque Vineyard 2017, iar caracterul de mentă și cremos al Cabernetului Franc din Valea Maipo pare să se fi domolit în acest an și jumătate. Vinul este făcut dintr-o vie plantată în anii 1980 în Pirque, la aproximativ 600 m altitudine și este făcut la fel ca toate celelalte vinuri de parcelă unică – fermentație în cisterne deschise, drojdii indigene, presare, încercarea de a-i controla vigoarea. Strugurii au fost culeși un pic mai devreme și au reușit să facă un vin cu 14% alcool și o prospețime frumoasă. În ianuarie 2019 au fost îmbuteliate 5684 sticle, din 19 butoaie. Mai bun decât am anticipat.
În acest moment, Garage Wine Co., unul dintre producătorii mei preferați din Chile, produce 16 vinuri diferite. Am gustat două ediții din fiecare vin (deci, o mulțime de sticle), în special din 2018 și 2019, unele dintre cele mai bune vinuri pe care le-au produs până acum. Garage Wine are acum 36 ha de vie, vinde struguri premium unor crame renumite și produce vinuri proprii. Oamenii de aici sunt dinamici și se întâmplă tot timpul ceva nou, precum primele vinuri din gama Cru, despre care spun că sunt superioare celor de parcelă unică. Degustarea vinurilor de Garage Wine este întotdeauna un moment captivant, căci vinurile au o personalitate puternică și sunt printre cele mai bune din Chile, iar explicațiile lui Derek Mossman sunt amuzante și îmbogățitoare. În notele mele de degustare am reprodus o mulțime de lucruri pe care mi le-a spus, deoarece cred că ele trebuie împărtășite. La început, multe dintre vinuri au un caracter de pământ și sunt, uneori, reductive, dar beneficiază de timpul petrecut în pahar și de o eventuală decantare. Întotdeauna, se schimbă locuri, Caliboro, fermentații, mai mulți ciorchini în unele vinuri, mai mult beton, mai multe amfore și butoaie mari, mai puțin extract, vinificare mai blândă, vinuri noi, Cabernet din sud și ceea ce numesc ei Cru, după 14 ani în Maule. Chiar și la nivel de management au loc schimbări – Pilar este acum CEO. În esență, ei spun pur și simplu că ”Reînviem vii vechi prin viticultură regenerativă, pentru a obține struguri mai gustoși.”