Descriere
Muga Prado Enea Gran Reserva 2015
Perioada optimă de consum: 2020-2040
Producător: Muga – Rioja, Spania
Soi: Tempranillo, Grenache, Mazuelo (Carignan) și Graciano
Culoare: roșu-cireșiu intens și profund
Miros: stilat, de fructe negre împletite cu condimente, turtă dulce și lemn dulce
Gust: atac catifelat și suplu care creează impresia unui uriaș blând; volum abia perceptibil susținut de tanini mătăsoși, armonios echilibrați de aciditatea proaspătă; în postgust se fac simțite note cremoase de vanilie
Recomandări gastronomice: singur sau cu preparate la ceaun, preparate din carne, pește sau brânzeturi
Alcool: 14,5%
Temperatura de servire: 16-18°
Strugurii pentru Prado Enea se culeg întotdeauna ultimii, iar vinul se produce numai în anii foarte buni. Fermentația a avut loc în butoaie mari de stejar fără temperatură controlată sau drojdii adăugate. Apoi, vinul a fost maturat cel puțin 36 luni, majoritar în butoaie de stejar franțuzesc. La sfârșitul perioadei de fermentare, vinul a fost ușor clarificat cu albuș de ou proaspăt, după care a fost maturat alte cel puțin 36 luni la sticlă.
Ediția 2014 – 96 Puncte James Suckling: ”Arome realmente frumoase de mure zdrobite, alune, nuci și puțină cafea care conduc spre un vin corpolent dar rezervat și polisat cu tanini fini, cremoși. Sfârșit proaspăt și rafinat. O ediție mult mai rafinată și armonioasă a vinului lor clasic. Beți-l sau păstrați-l.”
Ediția 2010 – 99 Puncte James Suckling & Locul 2 în Top 100 vinuri spaniole în 2017 : ”Minunata sa textură mătăsoasă și o suculență consistentă fac ca acest vin să fie atât de special. Natura impecabilă a vinului este atât de impresionantă încât te lasă fără răsuflare. O abundență de arome de fruct și ce senzație în gură! Beți-l acum și până în vecii vecilor.”
– 97 Puncte Parker: ”Am fost nerăbdător să gust Prado Enea Gran Reserva 2010, deoarece am observat o creștere foarte frumoasă a acestui cuvée în ultimele ediții, iar 2010 este unul dintre cei mai echilibrați ani de recoltă din ultimul timp. Acesta este cel mai clasic dintre vinurile Muga, cel cu cea mai lungă maturare, un pic ca vinurile de demult, dar cu cunoștințele de azi în ceea ce privește lucrul în vie și vinificarea/maturarea. Vinul provine din viile mai reci, situate la altitudine mai mare, ceea ce înseamnă că îl îmbuteliază doar o dată la doi, trei ani. În anii din urmă, în 2008 și 2009 nu s-a făcut. Este fermentat în cuve mici de lemn construite chiar de ei și le place să amâne fermentația malolactică până primăvara deschizând ferestrele, astfel încât frigul să pătrundă în cramă. Pentru maturare, fiecare soi stă în butoaie separate, noi și vechi, timp de trei ani. Acest vin are parametri foarte sănătoși și echilibrați. Este încă tânăr. Prado Enea nu e niciodată închis la culoare, ci este mai degrabă rubiniu și are un nas tânăr, subtil și elegant. Dar calitatea sa este evidențiată de incredibila eleganță și armonie de pe palatin, unde taninii sunt foarte fini, aromele subtile, dar profunde, iar lungimea este pur și simplu fenomenală. Vinul de față are corp mediu, o maturitate perfectă și aciditate integrată. Ar trebui să trăiască mult și bine în sticlă. 90 000 de sticle produse. Următoarele ediții: 2011, 2014 (foarte puțin) și 2015.
Responsabilitatea pentru vinurile albe și roze îi revine acum lui Isaac Muga, în timp ce fratele lui Jorge face toate roșiile. Am gustat toate albele și rozeurile disponibile, ca să văd ce se întâmplă. A apărut un nou roze de top, Flor de Muga, și continuă să lucreze la un nou vin alb, făcut majoritar din Viura, Garnacha Blanca și Maturana Blanca, care va ieși, probabil, pe piață în 2018. A fost o degustare lungă și ralaxată, în care au adus și câteva ediții mai vechi atunci când am discutat despre asemănările dintre diferiți ani, așa că pot să vă dau câteva opinii despre evoluția unor vinuri mai vechi. O teamă comună în regiune (și într-o mare parte a Spaniei) este legată de lipsa producției din 2017. Când am vorbit despre asta cu familia Muga, mi-au spus că ei au pierdut cam 60% din struguri din cauza gerului din 2017. În ceea ce privește vinurile roșii, Prado Enea 2010 s-ar prea putea să fie una dintre cele mai reușite ediții ale acestui vin clasic, cu potențial mare de învechire. Odată cu ediția 2015, revine în scenă Aro, vinul făcut majoritar din Graciano; nu mai fusese produs din 2010. Două vinuri pe care să le cumpărați și să le ascundeți în pivniță…”, Luis Gutiérrez, 28 februarie 2018”