Descriere
Oremus Aszú 5 Puttonyos 2014
Producător: Tempos Vega Sicilia – Oremus, Tokaj, Ungaria
Soi: Furmint, Hárslevelü, Zéta, Sárgamuskotály – vițe vechi de 15 ani, struguri culeși manual în trei ture, între sfârșitul lunii septembrie și începutul lui noiembrie
Culoare: galben-auriu strălucitor, cu reflexii de chihlimbar
Miros: savuros, de citrice și caise, cu adieri de patiserie fină și scorțișoară
Gust: foarte fin, cu aciditate marcantă, minunat echilibrată de dulceața vinului; puternic, intens și amplu amintește de un gem de gutui cărnos, împletit cu arome elegante de flori albe, miere de salcâm și citrice; sfârșit lung, pe note de flori de portocală și mirodenii dulci
Recomandări gastronomice: fructe de mare, pește, preparate ușor picante, brânzeturi
Alcool: 11,5%
Zahăr rezidual: 148 g/l
Aciditate: 9,8 g/l
Temperatura de servire: 10°C
Număr de sticle produse: 19.000 sticle de 50 cl
Perioada optimă de consum: 2020 – 2060
Fermentat până la două luni în butoaie noi, de stejar unguresc din dealurile din zonă. Maturat doi sau trei ani în butoaie de 136 l și 200 l și un an la sticlă. Maturarea are loc în pivnițele săpate în solul vulcanic, la temperatură și umiditate constante.
Vinul se poate bea acum, dar are un potențial de păstrare de cca 40 de ani, dacă este ținut în condiții corecte: temperatură constantă de 12-14ºC și umiditate relativă de 60%.