Descriere
Oremus Aszú 3 Puttonyos 2015
Producător: Tempos Vega Sicilia – Oremus, Tokaj, Ungaria
Soi: Furmint, Hárslevelü, Zéta, Sárgamuskotály – vițe vechi de 18 ani, struguri culeși manual în trei ture, între mijlocul lunii septembrie și începutul lui noiembrie
Culoare: galben-auriu profund, strălucitor
Miros: foarte frumos, de piersici, mere, ananas și fruct, cu note terțiare
Gust: elegant și proaspăt, vibrant și, totodată, catifelat datorită acidității remarcabile, cu arome afumate, de patiserie, gem de gutui și sfârșit lung, persistent
Recomandări gastronomice: fructe de mare, pește, Blue cheese, foie gras, deserturi
Alcool: 12%
Zahăr rezidual: 128 g/l
Aciditate: 7,4 g/l
Temperatura de servire: 10°C
Număr de sticle produse: 44.000 sticle de 50 cl
Perioada optimă de consum: 2020 – 2060
De sute de ani, vinul se face în același fel, prin adăugarea strugurilor nobili Aszú din trei coșuri (puttonyos), de 25 kg fiecare, în mustul de bază dinntr-un butoi „Gönc” (136 l).
Strugurii sunt macerați două zile, după care sunt presați ușor. Fermentarea are loc în butoaie noi de stejar unguresc – un proces lent care poate dura până la două luni. Maturarea se face în butoaie de 136 și 200 l, timp de doi sau trei ani, plus un an la sticlă.
Vinul se poate bea acum, dar are un potențial de păstrare de cca 40 de ani, dacă este ținut în condiții corecte: temperatură constantă de 12-14ºC și umiditate relativă de 60%.