Nicolas Catena Zapata 2017

445,00 lei

Culoare

Alcool

Vinificare

Țara

Punctaje/Medalii

Producator

SKU: 1015

Descriere

Producător:  Catena Zapata – Gualtallary, Regiunea Tupungato, Uco Valley, Mendoza

Oenolog: Alejandro Vigil, Fernando Buscema

Soi: 59% Cabernet Sauvignon, 33% Malbec, 8% Cabernet Franc – selecția masală de vițe  prefiloxerice nealtoite, struguri culeși manual

Culoare: roșu-rubiniu intens   

Miros: elegant, proaspăt, parfumat și deosebit de floral, cu note vibrante de violete, tutun dulce, nuci, mure și flori uscate

Gust: foarte proaspăt și echilibrat, cu o finețe și polisare superbe, corp plin, dar tanini ultra-fini și sfârșit super lung

Recomandări gastronomice: salată cu brânză de capră și nuci, fripturi și preparate sățioase din carne: vită, porc, miel, rață afumată

Alcool: 13,9%

Aciditate totală: 6 g/l

pH: 3.63

Temperatura de servire: 17-18°C

Număr de sticle produse: 74.400

Strugurii de pe unele parcele au fermentat nedesciorchinați, pentru a spori structura tanică și prospețimea vinului. Fermentat 15 zile în butoaie franțuzești de 500 l, tancuri de ciment și tancuri de inox. Maturat 18 luni în stejar franțuzesc. Nelimpezit și nefiltrat. Îmbuteliat în noiembrie 2017.

97 Puncte James Suckling: ”Buchet de tutun dulce, nuci, mure și flori uscate. Corp plin, dar tanini ultra-fini și sfârșit super lung. Finețe și polisare superbe. Beți-l după 2023, dar deja e fabulos.”

95 Puncte Parker: ”Nicolás Catena Zapata 2017 are puțin mai mult Cabernet Franc. În 2017, Cabernet-ul Sauvignon a venit din Altamira și Gualtallary și a fermentat împreunul cu mustul de Cabernet Franc. Maturitatea fenolică se simte puțin în nas, dar nu în exces; vinul are caracter balsamic, paleta aromatică fiind dominată de Cabernet. Pe palatin, el este foarte echilibrat și, poate, un pic mai ușor. Tanini foarte fini și sfârșit curat, focusat. Au fost produse 78.000 sticle. Vinul a fost îmbuteliat în noiembrie 2018.

Catena este unul dintre liderii vinului de calitate din Argentina, fiind, totodată, un producător mare, combinând astfel calitatea cu cantitatea. Mai mult chiar, este și unul dintre pionieri, fiind primul producător care a plantat viță în Gualtallary (lucru considerat de-a dreptul o nebunie), zonă care este considerată azi ca având cel mai mare potențial din țară. Vinurile sunt fenomenale, fidele locului și anului de recoltă. Dacă e să comparăm 2016 cu 2017, se pare că 2017 a fost mai bun în Altamira, iar 2016 a avut mare succes în Gualtallary. Catena a început, de asemenea, să producă o gamă nouă de vinuri fără sulfiți, numită La Marchigiana.”

Ediția 2016 – 96 Puncte Parker: ”Nicolás Catena Zapata 2016 nu a fost încă pus pe piață (octombrie 2019), iar ediția 2017 se va vinde înaintea lui. Acesta este unul dintre vinurile care, la fel ca Adrianna Vineyard Mundus Bacillus Terrae Malbec, în Europa și Asia, se vinde prin negocianții din Bordeaux. Vinul mai trebuie să evolueze, este serios și auster, cu un echilibru formidabil și lungime foarte bună. Este un asamblaj de 61% Cabernet Sauvignon din Gualtallary și 31% Malbec din Nicasia. Are și 8% Cabernet Franc care în 2016 nu avut nevoie de irigație pentru că a plouat destul. Ediția de față pare să urmeze stilul din 2013, un pic reținut, probabil, din cauza Caberneturilor. Un vin nuanțat și complex, soiurile fiind foarte bine integrate cu stejarul, fructul, aciditatea și textura minerală. Una dintre cele mai bune ediții.

Catena este unul dintre cei mai buni producători din Argentina, care combină calitatea cu cantitatea. Vorbim, totodată, despre unul dintre pionieri, fiind primii care au plantat vii în Gualtallary într-o vreme în care au fost considerați nebuni s-o facă. Astăzi, zona este una dintre cele cu cel mai mare potențial din țară. Vinurile sunt fenomenale, fidele locului și anului de recoltă.”

             – 95 Puncte James Suckling: ”Un vin bogat și aromat, cu coacăze negre și tutun. Corpolent, moale și fructat, cu caracter condimentat, de scoică de stridii și ierburi aromate proaspete. Un asamblaj serios pe bază de Cabernet. Beți-l sau păstrați-l.”