Descriere
Château Lilian Ladouys Saint-Estèphe Rouge 2019
Perioada optimă de consum: 2024-2048
Producător: Château Lilian Ladouys – Saint-Estèphe
Proprietar: familia Lorenzetti
Oenolog-consultant: Eric Boissenot
Soi: 59% Merlot, 37% Cabernet Sauvignon, 3% Petit Verdot, 1% Cabernet Franc – vițe vechi de peste 35 ani, viticultură sustenabilă, struguri culeși manual și triați de două ori
Culoare: roșu-purpuriu închis
Miros: parfum puternic în care se împletesc note de fructe roșii și negre, bomboane gumate și tușe de afine și violete
Gust: corp mediu, tanini fermi, un pic picant și o plăcută aluzie salină care definește sfârșitul clasic
Recomandări gastronomice: preparate din carne roșie sățioase și aromate, în special fripturi, miel și rață afumată
Alcool: 13,5%
Temperatura de servire: 16-18°C
Maturat 14 luni în butoaie 40% noi. Pendulând între voluptate și subtilitate, vinul este făcut pentru epicurieni.
95 Puncte Wine Enthusiast: ”Acest vin corpolent, somptuos îmbină taninii fermi cu aromele de coacăze negre. Opulența lui temperată de aciditate și tanini promite un potențial mare de păstrare.”
92-94 Puncte Vinous: ”Lilian Ladouys 2019 are un parfum puternic în care se împletesc note de fructe roșii și negre, bomboane gumate și tușe de afine și violete. Pare mai degrabă un Margaux decât un Saint-Estèphe! Pe palatin, corp mediu, tanini fermi, un pic picant și o plăcută aluzie salină care definește sfârșitul clasic.”
93 Puncte Parker: ”De culoare granat-purpuriu, Lilian Ladouys 2019 emană un parfum puternic și expresiv de mure zdrobite, coacăze și mure Boysen cu tușe de ierburi provensale uscate, cărbune, ulei de cuișoare și espresso. Pe palatin, corp mediu, o explozie de energie, tanini granulați, fermi și o prospețime electrică care susține aromele concentrate de fructe negre. Sfârșit plin de note revigorante de ierburi aromate și minerale.”
92 Puncte James Suckling: ”Aromele dulci de coacăze și fructe de pădure introduc un vin cu corp mediu, tanini fermi, cremoși și sfârșit aromat. Îmi plac subtonurile de nuci și ciocolată. 59% Merlot, 37% Cabernet Sauvignon, 3% Petit Verdot, 1% Cabernet Franc. Va fi mai bun după 2023.”
Ediția 2018 – 94 Puncte James Suckling: ”Arome de coacăze negre, ciocolată amăruie, lavandă uscată și grafit. Corpolent, cu tanini fermi. Închis și mineral în acest moment. Foarte bine făcut. Încercați-l începând din 2024.”
– 93-94 Puncte La Revue du Vin de France
– 90-93 Puncte Wine Spectator
– 90-92 Puncte Parker